Solar Dish Kitchen_2029

By | September 21, 2018

Check out these simple kitchen images:

Solar Dish Kitchen_2029
simple kitchen
Image by hoyasmeg
"The Solar Dish Kitchen was designed for two informal poor urban settlements (squatter communities) in Mexico. A retrofit to an existing school incorporates solar cooking, solar hot-water heating, grey-water filtersto treat the dishwater, natural light as the main source of lighting, rainwater catchment, and photovoltaic panels to allow the kitchen to go off the grid."
other90.cooperhewitt.org/Design/solar-dish-kitchen

"Design for the Other 90%
February 17 – May 29, 2009
Of the world’s 6.5 billion people, 90 percent have little or no access to most of the products and services many of us take for granted. In fact, nearly half do not have reliable access to food, clean water, healthcare, education, affordable transportation, or shelter. The exhibition Design for the Other 90% features more than 30 projects that reflect a growing movement among designers, engineers, and social entrepreneurs to create low-cost solutions for everyday problems. Through local and global partnerships, individuals and organizations are finding unique ways to address the basic challenges of survival and progress faced by the world’s poor.

Design for the Other 90% showcases designs that incorporate new and traditional materials, and abandoned and emerging technologies to solve myriad problems—from cleaner-burning sugarcane charcoal to a solar-rechargeable battery for a hearing aid, from a portable water-purification straw to a low-cost laptop. By understanding the available resources and tools as well as the lives and needs of their potential users, these designers create simple, pragmatic objects and ingenious, adaptive systems that can help transform lives and communities.

FIND OUT MORE
Watch a video blog.cooperhewitt.org/2007/05/14/in-their-own-words about the exhibition and discuss the designs in the exhibition.

Visit the exhibition web site other90.cooperhewitt.org/ to learn more about the designs on view."

Sunnyside – home of Washington Irving – southeast corner
simple kitchen
Image by Tim Evanson
Looking slightly norhtwest at the south side of Sunnyside, the home of Washington Irving.

Washington Irving first saw the Van Tassel cottage when he was 15 years old. It was a simple stone house with a central chimney, built either in 1656 and or in the 1680s. (Irving chose the former date.) Irving quickly began renovating the home. A stone ell was built, projecting from the center of the north wall. The roof was raised and covered with with red tile. A porch with a room above it was added at the center of the south wall. All the gables were crowstepped in the Dutch style. A wooden porch was added to the west side of the house. In the rear of the house, Irving laid out a kitchen yard with wood shed, root cellar, and a servants’ privy. North of the the kitchen yard, he built a Gothic ice house in 1840. (The Irving family tore it down in the late 19th century and built an addition to the house over the site. This was removed during an 1958-1959 restoration.) In 1847, Irving added a three-story stone tower at the northeast corner of the house. Covered in stucco, as was the rest of the house, it was connected to the main home by a short one-story passage. The tower combined elements of Gothic and Chinese pagoda architecture. It contained three servants’ bedrooms, a guest room, and a basement. The passageway housed two pantries and a laundry.

The kitchen occupied the northern arm of the ell, while a parlor occupied the other arm. The dining room was in the west part of the house, while Irving’s study and library were in the east. The top floor was divided into bedrooms.

Like many wealthy gentlemen of the early Republic, Washington Irving loved landscaping. Colonial-era landscaping featured symmetry, gravel and brick paths, showy beds of annual flowers, geometric forms, broad vistas, and decorative elements like wrought iron benches. About 400 feet northwest of the house were a kitchen and flower garden, both laid out in geometric form. He built a greenhouse just north of the gardens. Below the house, close to the shore of the Hudson River, he built a barn, coach house, shed and some other outbuildings in a quadrangle.

In 1846, the Hudson River Railroad began pushing south of Albany to New York City. The railroad track was located just 150 feet from the porch of Sunnyside. The railroad meant that the quadrangle of buildings had to be demolished. A small cove south of the property was filled in (the circular depression can be seen from the air). Irving used the opportunity to dam a brook which flowed through
his property. In a copse of trees (just west of Daffodil Hill) he built an ice pond. Ice from the pond would be harvested in the winter and stored in his ice house. Above Sunnyside Lane (the main access road to the house), he created another dam and named the man-made pond "Little Mediterranean." The Little Mediterranean furnished his house with water for the kitchen and laundry as well as with water for two new flush toilets.

Sunnyside remained in the Irving family after Irving’s death in 1859. The family demolished the ice house and built another wing north of the main house in 1896. It also built a new quadrangle of buildings east of the main house on the shore of Little Mediterranean. John D. Rockefeller bought the property in 1945. He established a foundation, Sleepy Hollow Restorations, to maintain the house and grounds and put them on display for the public. The house and grounds were restored between 1945 and 1947, and the home opened to the public in 1947. In 1959-1960, the 1896 wing was removed and the kitchen yard reconstructed. Sunnyside Lane was closed to vehicular traffic at this time as well, and a new entrance road east of the property constructed. This road, which is Sunnyside’s entrance today, leads to a parking lot located between the 1896 "visitor’s center" and the reconstructed gardens.

Tabletop Autumn Leaves Challenge
simple kitchen
Image by sirwiseowl
The "Creative Tabletop Photography" group has a new challenge manly for the countries entering their autumn/winter zone. Here in New Zealand we are almost out of our spring time and looking forward to warm summer weather for barbeques, swimming and time at the beach.
This is a simple tabletop creation taken last autumn with just a handful of colorful autumn leaves ‘dumped’ on the kitchen table with the morning sun for lighting.
Except our challenge and looking forward to your tabletop colors.
www.flickr.com/groups/creative_tabletop_photography/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *